F

Stralen LED-lampen niet erg blauw licht uit?

Er zijn verschillende soorten kleuren LED. Veel in LED-producten gebruikte LED's zijn van goedkope kwaliteit, ze stralen erg blauw licht uit (ook wel koud-wit genoemd). MPL gebruikt uitsluitend hoogwaardige LED’s die zo goed mogelijk het warme licht van onze huidige verlichting evenaren.

Zijn LED-lampen dimbaar?

Ja, alleen niet alle LED-lampen zijn dimbaar. Kijk voor uitgebreide informatie op de pagina LED Lampen en dimmen.

Past de LED-lamp in mijn huidige armatuur?

De meeste LED lampen worden zoveel mogelijk retrofit gemaakt, dat wil zeggen dat ze dezelfde afmetingen hebben als halogeen/gloeilampen/TL. Al onze halogeenvervangende LED-lampen en TL* zijn retrofit (behoudens afwijkende armaturen). Alleen de LED gloeilampen zijn vaak in lengte wat langer. Let goed op als deze in een bepaalde lamp/armatuur moet komen.
*) In TL-armaturen moet wel de starter worden verwijderd en mogelijk de VSA worden ontkoppeld. Lees hieronder meer informatie over het aanpassen van TL-armaturen.

Aanpassen TL-armaturen

Moet ik mijn TL-armatuur aanpassen voor LED-TL?

Door het lage stroomverbruik is de ballast niet nodig en is de starter overbodig. De starter kan eenvoudig verwijderd worden. De ballast (voorschakkelaar) moet worden losgekoppeld.
Hoe koppel ik de ballast los?

Er gaan een tweetal draden in de elektronische voorschakelaar, knip deze los en verbind deze met een kroonsteen aan elkaar. Zorg er hierbij voor dat aan de ene kant van de LED TL een + en aan de andere kant een - zijn geïnstaleerd (de LED TL is namelijk een soort printplaat waarop de LED's zijn gemonteerd). De armatuur is klaar voor de LED TL buis. Lees: LED TL-buis Installatie handleiding - NL

Wat is IP normering?

De IP- codering (International Protection Rating) op elektrische apparaten is een aanduiding voor de mate van beveiliging van de constructie van elektrische of elektronische apparatuur tegen eigen schade door gebruik in "vijandige omgevingen" en tegen eventueel gevaar voor de gebruiker. De IP aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De IP- aanduiding heeft twee cijfers, het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.

Voor alle verlichting, en specifiek voor buitenverlichting en badkamerverlichting, is het van belang dat het armatuur in bepaalde mate beschermd is tegen het binnendringen van vaststoffen en vloeistoffen.

Eerste cijfer, Binnendringen objecten en stof
* IP 0X Niet beschermd
* IP 1X Een bol met een diameter van 50 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
* IP 2X Een bol met een diameter van 12,5 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
* IP 3X Een stang met een diameter van 2,5 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
* IP 4X Een draad met een diameter van 1 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
* IP 5X Geen stof mag binnen dringen bij al of geen onderdruk
* IP 6X Geen stof mag binnendringen bij onderdruk

Tweede cijfer, Binnendringen water
* IP X0 Niet beschermd
* IP X1 Beschermd tegen druppelend water
* IP X2 Beschermd tegen druppelend water tot een schuine stand van 15 graden
* IP X3 Beschermd tegen sproeiend water
* IP X4 Beschermd tegen opspattend water
* IP X5 Beschermd tegen waterstralen
* IP X6 Beschermd tegen krachtige waterstralen
* IP X7 Beschermd tegen onderdompelen
* IP X8 Beschermend tegen verblijf onder water