F

Om LED verlichting op 12V aan te sluiten zijn er enkele aandachtspunten. In het een geval van 230V lamp is het een kwestie van oude lamp eruit, LED lamp erin en klaar. Maar voor 12V heb je verschillende transformators of een accu.

Bij een 12V LED lamp zijn een aantal eigenschappen van de toegeleverde elektriciteit uiterst belangrijk:

1. De spanning (V). Deze moet binnen het tolerantiekader van 12-13V zijn.
2. De stroomsterkte (A). Deze moet exact zijn zoals de LED vereist (dit wordt in de lamp zelf geregeld).
3. De stroomfrequentie (Hz). Deze moet gelijk zijn aan 50-60 Hz, zoals netstroom.

Aansluiten op een transformator

Er zijn twee aspecten die belangrijk zijn bij het aansluiten op een transformator: de eventuele minimale belasting en de soort transformator (elektronisch / magnetisch). Als de transformator die u wilt gebruiken een minimale belasting nodig heeft dan bestaat er de kans dat de LED lampen zo energiezuinig zijn dat ze deze minimale belasting niet halen. Op de transformator staat dit vermeld: bijvoorbeeld 35-105VA betekent minimaal 35W. Let hier goed op.

De soort transformator is ook belangrijk: gebruik in elk geval geen elektronische/geschakelde transformator. Onderstaande quote beschrijft goed waarom niet (bron: erea.be).

“Bij een gewikkelde transformator, ook wel ferro-magnetische transformator genaamd, wordt de frequentie van de ingangsspanning ongewijzigd overgebracht naar de uitgang. Bij een elektronische transformator wordt de ingangsfrequentie van 50Hz ‘omgevormd’ tot een hoog frequente blokgolf van 35kHz. Door op deze hoge frequentie te werken, kan de omvormer veel kleiner uitgevoerd worden dan een gewikkelde transformator met een zelfde vermogen. Merk op dat de hoogfrequente uitgangsspanning niet voor elk belastingstype geschikt is.”

Vrijwel alle LED lampen verwachten een frequentie van 50-60hz. Ze zullen gaan flikkeren en vrij snel kapot gaan. Een geschakelde voeding mag dus alleen gebruikt worden als de uitgang gestabiliseerd is!

Een transformator niet onderbelasten!

Hoewel een transformator zal vermelden dat deze bijvoorbeeld een uitgangspanning van 12V heeft is dit zeker in veel gevallen niet zo. Hierin zit erg veel verschil dat te maken heeft met de kwaliteit ervan. Over het algemeen kan gesteld worden een transformator op minimaal 60% van zijn vermogen belast moet worden. Als dit ver hieronder zit schiet de spanning soms omhoog! Uitkijken dus, veel LEDlampen zullen niet met deze overbelasting om kunnen gaan.

Aansluiten op een accu

Voor mensen met een caravan / camper / boot is het energiezuinige LED verlichting ideaal. Toch moeten mensen opletten met het direct aansluiten van LED lampen op een accu. De reden hiervoor is dat de spanning van een accu niet altijd constant is. Deze kan namelijk variëren van 9V (bij ontladen bijna lege accu) tot 14,5V (bij opladen). De niet-constante spanning is trouwens ook slecht voor veel andere apparaten. Het is daarom altijd aan te raden een goede spanningsstabilisator te hebben.